În campusuri se înregistrează furturi şi bătăi, dar nu se consumă droguri şi nu sunt prostituate
„Din perspectiva ANOSR, siguranţa în campusurile studenţeşti este în disonanţă cu nivelul ridicat al taxelor de cămin. Deşi există universităţi care asigură un nivel mai ridicat al siguranţei în cămine, prin camere video pe culoare, angajarea unor firme de pază, securizarea accesului prin cartele de intrare sau gardieni publici care patrulează în zona căminelor, siguranţa în campusurile studenţeşti rămâne deficitară”, ne-a declarat Irina Tudor, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti în România.
Chiar şi aşa, susţine Irina Tudor, numărul infracţiunilor rămâne relativ ridicat. Gabriel Petrea, preşedintele UNSR, este de părere că, deşi în campusuri nu se petrec incidente extrem de grave, fiind vorba de locuri unde sunt cazaţi şi mii de studenţi, se impun măsuri speciale.
„În majoritatea incidentelor grave din campusuri, nu sunt implicaţi studenţi. Ce-i drept, se mai înregistrează furturi din camere, dar nu există informaţii cum că în campusuri s-ar consuma droguri sau ar exista reţele de prostituţie.”
Acesta a adăugat că, cel puţin în Regie, s-a sesizat o diminuare a furturilor, de când au fost montate cele 120 de camere de luat vederi, care funcţionează de 2 săptămâni. „Vom discuta şi cu ministerul, pentru ca astfel de camere să fie montate în toate campusurile, deoarece ele dau mai multă siguranţă studenţilor”, a mai spus Petrea. De asemenea, consideră preşedintele UNSR, e indicat ca în fiecare campus să existe o colaborare cu poliţia. Şi preşedintele ANOSR remarcă faptul că se impune o mai mare responsabilitate a instituţiilor de învăţământ superior, în raport cu siguranţa studenţilor din cămine.
Campanii şi intervenţii la rectorate
ANOSR a lansat, anul trecut, campania „Transparenţa în cămine”, prin care a solicita