Aderarea la Uniunea Europeana a facut din tara noastra un contribuitor net la bugetul Uniunii, Romania nereusind sa beneficieze de fondurile europene postaderare. Desi am cotizat cu peste 1,1 miliarde de euro la bugetul UE, nu am reusit sa accesam nici un ban din fondurile structurale care ni se cuveneau, aferente anului 2007. Astfel, din cele 1,2 miliarde de euro la care tara noastra era indreptatita anul trecut, nu s-a reusit nici macar solicitarea vreunui ban. ,,Exista unele proiecte pentru programele de mediu si de dezvoltare regionala.
O parte dintre acestea sint in curs de aprobare, dar va mai dura putin pina vor primi acceptul final si va putea incepe derularea lor’’, a spus Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene. Procedura prevede ca, dupa lansarea perioadei de depunere a cererilor, beneficiarii sa depuna proiectele, iar autoritatile sa le analizeze si sa le aprobe pe cele eligibile. Analiza poate dura intre o luna si trei luni.
Pe la mijlocul anului trecut, autoritatile se aratau optimiste si estimau ca vor reusi sa finalizeze procedurile pina in toamna, iar potentialii beneficiari vor depune proiecte inainte de finele anului. S-a dovedit insa ca nu au reusit sa se mobilizeze si sa finalizeze documentele necesare pentru a putea fi elaborate proiectele de solicitare de fonduri. Desi se dorea ca lansarea perioadei de depunere a cererilor sa aiba loc in lunile august-septembrie, iar prin decembrie sa se semneze contractele, nici macar atit nu s-a realizat.
Banii care se cuveneau tarii noastre au aparut totusi in bugetul Comisiei Europene, iar Romania va putea trage de ei pina in 2010, intrucit Comisia ne permite sa ii accesam in patru ani. Astfel, la finalul anului 2010, noi trebuie sa avem la CE cereri de plata pentru cele 1,2 miliarde de euro. Tot asa pentru cele 1,8 miliarde de euro alocati tarii noas