Odata cu intrarea in vigoare a Legii Invatamantului Superior, masteratele si doctoratele vor deveni, alaturi de licenta, programe de studii universitare, anunta Gandul in editia de marti. Astfel, cei care vor fi admisi la masterat si doctorat nu vor mai urma cursuri cu greutate postuniversitara, asa cum se intampla in prezent, ci vor fi incadrati ca studenti ai unor programe de aprofundare si specializare in anumite domenii (in cazul masteratului), respectiv, supraspecializare (in cazul doctoratului).
Pentru a putea obtine diploma de licenta, studentii vor fi nevoiti sa acumuleze intre 180 si 240 de credite, in timp ce masteranzii vor parcurge intre 60 si 120 de credite. Per total, absolventii de masterat vor trebui sa aiba in portofoliu cel putin 300 de credite transferabile.
Spre deosebire de programele de licenta si master, in cazul doctoratelor, numarul de credite va fi stabilit de fiecare universitate in parte. Tot la nivelul universitatii vor fi elaborate regulamentele proprii pentru implementarea sistemelor de credite transferabile, in timp ce Ministerul Educatiei s-a angajat sa stabileasca un cadru larg de aplicare a acestora.
Daca, actualmente, pentru obtinerea licentei si masteratului, tezele finale ale studentilor trebuie sa obtina minimum nota 6, actul normativ prevede o coborare a pragului, astfel incat, lucrarile notate cu 5 vor deveni valide. Cantitatea de munca depusa in cadrul doctoratelor va atrage dupa sine gruparea centrelor universitare, in functie de cercetarea stiintifica.
Astfel, o alta prevedere cheie a noului act normativ este impartirea universitatilor in trei grupe. Concret, institutiile de invatamant superior vor avea ca specific, fie cercetarea stiintifica, fie activitatea didactica, fie vor oferi programe de studii ce se vor orienta, in mod echilibrat, spre ambele variante.
@N_