Criticul si istoricul de arta Barbu Brezianu, a incetat din viata luni, la varsta de 99 de ani, potrivit reprezentantilor Uniunii Artistilor Plastici. Autorul volumului "Opera lui Brancusi in Romania" el era considerat printre cele mai importante lucrari din exegeza brancusiana.
Brezianu va fi inmormantat joi, la ora 11.00, la cimitirul ortodox Bellu Militar. Potrivit criticului de arta Pavel Susara, Brezianu era "ultimul exponent al generatiei de intelectuali ramasi in tara, din generatia Eliade, Cioran, Ionesco".
"Crescut si format la aceeasi scoala cu marii oameni ai generatiei sale, Brezianu era nu numai un critic de arta ci avea o anvergura intelectuala cu mult mai mare, poate si fiindca provenea dintr-o foarte buna familie", a explicat Susara.
Nascut la Bucuresti pe 18 martie 1909, Barbu Brezianu a fost licentiat in drept la Universitatea din Bucuresti, magistrat in Tribunalul Ilfov si cercetator stiintific la Institutul de Istorie a Artei al Academiei Romane.
A debutat in anii liceului, cu o colaborare la revista Liceului Spiru Haret, "Vlastarul", sub pseudonimul Judex si Henry Grey. A sustinut in anii '20, cronici de film in revistele "Filmul" si "Cinema". A colaborat si cu "Revista Fundatiilor Regale", "Viata Romaneasca", "Jurnalul de dimineata", "Facla", "Ultima ora", "Lettres francaises" sau "Romania literara".
A debutat cu poezie, in volumul "Nod ars" din 1930. Au urmat alte volume de poezie, "Zavor fermecat" (1947), "Jaf in dragoste" (1995) si "Desferecare" (1998). Brezianu figureaza in Antologia poetilor tineri a lui Zaharia Stancu (1934) si in Istoria literaturii romane a lui George Calinescu (1941).
Criticul si istoricul de arta Barbu Brezianu, a incetat din viata luni, la varsta de 99 de ani, potrivit reprezentantilor Uniunii Artistilor Plastici. Autorul volumului "Opera lu