Sindicalistii profita de dezbaterea privind cresterile salariale pentru cadrele didactice pentru a aduce din nou in prim-plan lipsurile legilor invatamantului, aflate acum in dezbatere publica.
Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, va discuta astazi despre cresterile salariale cu sindicatele din invatamant. Cu aceasta ocazie, reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale vor ridica din nou problema legilor educatiei, aflate in dezbatere publica de ieri.
Proiectul legilor invatamantului cuprinde trei legi: cea a invatamantului preuniversitar, cea a statutului personalului didactic si cea a invatamantului superior. Modificarile cele mai importante propuse de ministrul Adomnitei le-a suferit insa legea invatamantului preuniversitar. Astfel, invatamantul obligatoriu va fi de 13 ani – acest ciclu educational cuprinzand si gradinita obligatorie de la varsta de trei ani. Pentru ca legea prevede o introducere etapizata a gradinitei obligatorii, incepand de la grupa pregatitoare la grupa mica, practic, parintii vor trebui sa-si inscrie copiii de trei ani la gradinita abia din 2011. Conform proiectului de lege, parintii sau tutorii legali sunt obligati sa asigure frecventa scolara a copilului pe durata invatamantului obligatoriu. In caz contrar, acestia ar putea plati o amenda cuprinsa intre 500 si 2000 de lei.
Elevii vor trece din clasa a VIII-a in clasa a IX-a pe baza testelor nationale. Prin urmare, liceul va incepe in clasa a X-a pentru a se incheia in clasa a XII-a sau in clasa a XIII-a. Alta noutate pentru invatamantul preuniversitar este faptul ca religia va fi materie optionala in liceu si va avea un caracter obligatoriu numai pentru gimnaziu. In ceea ce priveste legile invatamantului universitar, ministrul Educatiei a renuntat la propunerea conform careia rectorii universitatilor si decanii facultatilor ar urma sa fie numiti prin c