Leul se prabuseste in aceste zile, a cazut ieri pana la cea mai joasa cotatie a ultimilor trei ani si a spart pragul de rezistenta de 3,71 lei/euro. Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, crede ca moneda nationala este victima speculatiilor valutare, firesti pentru o economie vulnerabila ca a Romaniei. Vosganian nu asociaza insa evolutia leului cu halucinanta cheltuire de catre primarii a sumei de sapte miliarde lei in ultima saptamana a anului trecut.
Seful Finantelor nu vede in nebunia cheltuielilor primariilor decat un atac surprinzator si aproape miselesc asupra deficitului fiscal, de care este responsabil. Informatia ca piata a fost inundata in ultima saptamana a anului de sapte miliarde de lei i-a dezmeticit pe analistii financiari, care incep sa inteleaga de ce este o presiune asa de mare pe moneda nationala incat a alunecat rapid cu 3,4% de la inceputul anului. Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, vede in excesul de lei din piata o sursa de presiune asupra monedei nationale, care se adauga efectelor tranzactiilor speculative dirijate de la Londra, si explica de ce, desi banca centrala a scos din piata peste 12 miliarde de lei la noua dobanda de 8%, leul cade. Probabil va fi nevoie de un efort de sterilizare mai mare, atat din partea bancii centrale, cat si dinspre Finante", spune Anghel.
Toata framantarea ministrului Economiei si Finantelor din ultimele luni ale anului trecut, prin care anunta ca va interzice cheltuieli de ultima ora din banul public si promitea un deficit fiscal mai confortabil, s-a dovedit aproape inutila. In ultima luna, cheltuielile imense ale administratiei publice locale au dat peste cap deficitul bugetar si o data cu acesta au atacat dur si leul, a carui cotatie se prabuseste sub presiunea speculatiilor bancilor de investitii straine si a leilor in exces miscati de primarii.
In ultima sapta