UE incearca de cinci ani reglementarea pietei europene a creditului de consum, estimata la 800 de miliarde de euro. Proiectul de directiva prevede posibilitatea de a contracta credite din alte state membre decat cel de resedinta, dar si o mai buna protectie a consumatorului. Printre prevederile esentiale ale noii directive se numara: calcularea Dobanzii Anuale Efective (DAE) dupa o metoda unica in intreaga UE, dreptul de a renunta la credit dupa 14 zile si plata anticipata a creditului. Romania considera ca directiva este una buna, chiar daca nu este perfecta, a declarat Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, pentru Hotnews.ro
Update1 : Parlamentul European a adoptat Directiva creditului de consum. La votul de miercuri de la Strasbourg a participat si comisarul european pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva.
Raportorul PE Kurt Lechner a subliniat importanta acestei directiva la care s-a lucrat timp de sase ani si a subliniat ca prin votul de miercuri intregul proces legislativ a ajuns la final. "Sper ca asteptarile noastre de la acesta directiva se vor materializa", a spus Lechner.
Update 2: "Orice schimbare pozitiva in privinta diversificarii produselor si a cresterii transparentei pietei bancare este benefica atat pentru clienti, cat si pentru performanta sistemului bancar", au declarat pentru Hotnews.ro Rozalia Pal, senior economist la UniCredit Tiriac Bank. Pal crede ca masurile directivei nu vor afecta bancile prezente in mai multe tari si vor creste competitia pe piata creditelor de consum.
"Accentuarea competitiei poate conduce, totusi, la marginalizarea institutiilor bancare mici, prezente intr-o singura tara, prin urmare pot determina noi consolidari in sistemul bancar", a mai spus senior economistul UniCredit.
Directiva creditului de consum - initiativa legisl