Piaţa de acţiuni a intrat în 2008 cu scăderi, cauzate aproape în totalitate de influenţa pieţelor externe de capital, în special a celor americane, unde sectoarele financiar şi imobiliar au continuat să înregistreze corecţii. Pentru prima dată de când se calculează indicii oficiali ai Bursei de Valori, respectiv ultimii zece ani pentru indicele BET şi şapte ani pentru BET FI, prima săptămână de tranzacţionare din an este încheiată de aceştia în scădere. Faţă
Piaţa de acţiuni a intrat în 2008 cu scăderi, cauzate aproape în totalitate de influenţa pieţelor externe de capital, în special a celor americane, unde sectoarele financiar şi imobiliar au continuat să înregistreze corecţii.
Pentru prima dată de când se calculează indicii oficiali ai Bursei de Valori, respectiv ultimii zece ani pentru indicele BET şi şapte ani pentru BET FI, prima săptămână de tranzacţionare din an este încheiată de aceştia în scădere. Faţă de finele anului trecut, valoarea curentă a indicelui BET este cu aproape 11 procente mai redusă, iar cea a indicelui societăţilor de investiţii financiare (BET FI), cu 13%. Aceste evoluţii atât de dure nu se justifică fundamental şi au drept cauză caracterul puternic speculativ al pieţei de la Bucureşti.
Aşa cum ne-am obişnuit, atât evoluţiile ascendente, cât şi cele descendente afectează aproape în aceeaşi măsură toate sectoarele prezente la bursa de la Bucureşti. Dacă, spre exemplu, pe pieţele externe, în şedinţele din acest an, investitorii au găsit refugiu în acţiunile din sectoarele sănătate şi utilităţi, care au înregistrat creşteri de 4,48% (Dow Jones Health Care Titans 30 Index), respectiv 2,71% (Dow Jones Utilities Titans 30 Index), pe piaţa de la Bucureşti acţiunile lichide au scăzut în ansamblu.
După cum spuneam, pieţele de acţiuni au fost infl