Mai mult de jumatate dintre romance nu isi planifica sa ramana insarcinate, releva un studiu realizat, in noiembrie 2007, de Gallup Romania, la cererea Companiei Elevit Pronatal.
Conform studiului, doar 41% din femeile insarcinate sau care au nascut si-au planificat sarcina: si-au facut analize, si-au urmarit ovulatia, au luat vitamine. In acelasi timp, 48% recunosc faptul ca au ramas insarcinate "din intamplare", fara a acorda importanta perioadei de preconceptie.
Concluziile studiului au reliefat aspecte importante legate de perioadele de planificare a sarcinii, de sarcina si post-sarcina, de efectuarea analizelor si consultatiilor medicale, de alimentatie si posibilitati financiare.
Lipsa banilor sau construirea unei cariere sunt considerate principalele argumente care le fac pe femei sa amane sau chiar sa nu-si doreasca sa aiba copii.
Pentru perioada sarcinii, cele mai importante aspecte, in opinia femeilor care au participat la studiu, se afla o alimentatie sanatoasa, urmata de grija fata de sanatate, eliminarea consumului de alcool, tutun sau cafea, confortul psihic, efectuarea analizelor medicale si renuntarea la efortul fizic.
In ceea ce priveste perioada post-sarcina, adica de alaptare a copilului, alimentatia sanatoasa a mamei este considerata cel mai important aspect.
O treime dintre femeile chestionate (34%) nu pot mentiona spontan niciun motiv pentru care este indicat consumul de suplimente nutritive cu acid folic in perioada de preconceptie, desi studiile au aratat ca asigurarea aportului de vitamine si minerale este vital pentru sanatatea fatului, putand reduce cu pana la 90% incidenta malformatiilor congenitale si ale defectului de tub neural la fat.
Peste trei sferturi dintre femei (76-78%) nu iau vitamine in faza de preconceptie si doar un sfert (26%) dintre femeile