Bucurestiul este un oras mai scump decat Lisabona sustin portughezii care muncesc in Romania in cele cateva companii lusitane. Ziarul Correio da Manha, preluat de Rador, a publicat un reportaj despre expatii portughezi din Romania, iar concluzia este ca viata de zi cu zi nu e deloc mai usoara decat in marile orase lusitane.
Cititi in intregime reportajul publicat de Correio da Manha
Grande Hotel Rin este o metafora a Romaniei. Va fi cel mai mare din Europa, insa oaspetii sai se trezesc in sunetele ciocanelor pneumatice. Inca se afla in constructie in partea de sud a Bucurestiului, dar pune deja la dispozitie cateva sute din cele 1.459 de camere si apartamente ce vor fi gata in luna martie, precum si heliportul, cazinoul si multe alte facilitati. In capitala tarii - o frenezie de santiere, de care noii emigranti portughezi profita.
Aceasta crestere - intr-o tara sunt multe de facut, dupa cum recunoaste ministrul lucrarilor publice, Ludovic Orban - nu atrage muncitori fara calificare, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat in deceniul 1960-1970, cand portughezii au emigrat in Europa cu milioanele.
Astazi este vorba mai ales de cadre medii si superioare ale unor intreprinderi care au investit in internationalizare. La Ambasada portugheza de la Bucuresti sunt inscrisi 470, majoritatea in aceasta situatie. Un exemplu al noii emigratii este notabil in cadrul strategiei Lena Construcoes (Grupul Lena), care are in Romania 12 cadre medii si superioare, care raspund de organizarea activitatii a 370 de persoane. Sunt, mai ales, administratori, ingineri sau sefi de echipa.
Majoritatea au plecat din trei motive: dezvoltarea carierei si ambitia profesionala, conditii salariale mai bune si ca urmare a crizei care afecteaza piata portugheza a constructiilor civile si a lucrarilor publice.
Dar exista si altele: "Am venit nu