Doi funcţionari din Ministerul român de Justiţie au fost acuzaţi ieri de Chişinău că ar face parte dintr-o reţea „care prestează servicii ilegale de redobândire şi de urgentare a redobândirii cetăţeniei române de către moldoveni“.
Ministrul adjunct de interne moldovean, Valentin Zubic, a precizat că a expediat probele „autorităţilor competente din România“. Zubic nu a oferit niciun nume, dar a precizat că „gruparea a fost urmărită timp de şapte luni“ şi că un moldovean cu cetăţenie română a fost deja reţinut în flagrant.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne de la Chişinău, citat de Mediafax, 135 de persoane ar fi obţinut fraudulos cetăţenia română cu sprijinul acestei filiere, iar alte 566 ar fi depus actele. Membrii filierei solicitau între 150 şi 300 de euro fiecărei persoane. Reprezentanţii Parchetului General de la Bucureşti au precizat ieri că până în acest moment nu au primit niciun fel de date sau documente cu privire la existenţa unei reţele de obţinere ilegală a cetăţeniei române pentru cetăţenii moldoveni.
Potrivit legii, străinii care doresc să obţină cetăţenie română trebuie să se adreseze Ministerului român al Justiţiei. O comisie alcătuită din cinci funcţionari verifică dacă persoanele respective îndeplinesc condiţiile legale pentru dobândirea sau redobândirea cetăţeniei. Solicitările aprobate sunt înaintate apoi ministrului justiţ iei, care emite un ordin de acordare a cetăţeniei.
IMPAS
Relaţie tensionată Bucureşti-Chişinău
Acuzaţiile lansate de la Chişinău au un precedent. În august 2007, Valentin Zubic a precizat că un înalt funcţionar al ambasadei române este suspectat că ar fi facilitat eliberarea de vize pentru moldoveni. Funcţionarul, consulul general la Chişinău, Alexandru Rus, face acum obiectul unor audieri la Parchetul Tribunalului Bucureşti.