Despre Cuviosul Antonie cel Mare, pomenit de Biserica Ortodoxă la data de 17 ianuarie, se spune că a înfăptuit multe minuni de-a lungul vieţii.
La mijlocul lui ianuarie vine timpul Circovilor de iarnă, atunci când, timp de trei zile (16-18 ianuarie), sunt sărbătoriţi prin tradiţie sfinţii Bisericii (se pare că numele acestei sărbători populare provine din limba slavă – “ţerkovnîie sviata” – sfinţii Bisericii). Despre Cuviosul Antonie cel Mare, pomenit de Biserica Ortodoxă la data de 17 ianuarie, se spune că a înfăptuit multe minuni de-a lungul vieţii.
Minuni de demult
Una dintre ele este menţionată în lucrarea “Vieţile sfinţilor”: “Într-o vreme el avea trebuinţă să treacă râul Nil, ca să cerceteze pe fraţi, însă râul era plin de crocodili, dar făcând rugăciune, s-a suit pre crocodili, el şi fraţii cei împreună cu dânsul, căci luntre nu aveau, şi au trecut nevătămaţi.” O altă poveste populară aminteşte cum, pe vremea în care Antonie cel Mare era călugăr la Kiev (tradiţia populară spune de altfel că el a fost primul călugăr), diavolul a vrut să-i încerce credinţa şi s-a ascuns sub o oală din chilia în care se ruga sfântul. Printr-o minune, Cuviosul Antonie a acoperit cu totul oala, iar diavolul nu a mai putut să iasă cu nici un chip. Se mai spune că sfântul s-a înduplecat să-l lase să plece numai după ce a fost purtat în spinare şi prin văzduh până la Ierusalim. Pentru că, în general, Cuviosul Antonie i-a ajutat pe oameni în lupta împotriva duhurilor necurate, se crede că acesta avea puterea de a înlătura toate vrăjile.
Poveşti şi obiceiuri
Pe de altă parte, alte poveşti populare relatează “peripeţiile” lui mai puţin obişnuite. De pildă, “Antonie cel Mare, înainte vreme, a fost hoţ de vite. A furat boii lui Sfântul Ilie şi, ca să scape de urmăririle oamenilor acestuia, s-a ascuns în sobă. Sfântul Ilie, nevoit fiind, şi-a cumpă