Scaderea asteptata, care a spart minimul lunii august, s-a produs. Vestile rele din economia americana si scepticismul investitorilor contureaza o piata care seamana din ce in ce mai mult cu un nou nou ciclu: bear market, scrie Ovidiu Ciulina pe blogul lui Moldovan.
Stim ca saptamana trecuta indicii pietei de capital din Statele Unite au atins minimul lunii august 2007. Insa presiunea exercitata la cumparare pe acel nivel, in jur de 12,500 pe Dow Jones, a dus piata intr-un retracement de doua zile. Cum saptamana aceasta este plina de date macroeconomice si de raportari din partea unor companii mari din sectorul financiar, traderii au pus piciorul in prag inca de la primele rezultate.
Marti, 15 ianuarie, au sosit urmatoarele stiri:
Macroeconomice: vanzarile cu amanuntul: mai slabe decat estimarile, -0,4% vs 0,0%; indicele inflatiei la producator, varianta core - din care se extrag elementele volatile precum alimentele si energia: 0,0% vs 0,0%.
Companii: Citigroup raporteaza o pierdere de 9,83 miliarde de dolari, adica 1,99 centi/actiune fata de estimarile ce erau pentru 1,03 centi. De asemenea, declara un write-down, pierdere cauzata de expunerea pe piata creditelor, de 18,1 miliarde. Suma nu este senzationala, pentru ca este conform estimarilor analistilor, iar acest lucru inseamna ca write-down-urile nu au atins un minim. Drept urmare, Citigroup inchide ziua -7,30% la 26,94 dolari/actiune.
Puse cap la cap, stirile din economie si cele ale companiilor, au convins investitorii ca singurul trend pentru ziua de marti este in jos. Astfel, indicii au picat, fara vreun rebound semnificativ. Dow Jones Industrial Average a inchis -2,2% la 12,501 puncte, dupa ce minimul intra-day a fost inregistrat la 12,488 puncte; S&P 500, - 2,5% la 1,380 puncte si Nasdaq Composite -2,4% la 2,417 puncte.
Este greu de crezut ca in urmatoarele