Rectorii pot împărţi şefia universităţilor cu preşedinţii
Universităţile îşi vor putea înfiinţa, singure, programele de masterat şi doctorat, după bunul plac. Conform unor modificări ale Legii învăţământului, ce au fost promulgate, săptămâna trecută, de Preşedinţie, universităţile ce au trecut prin filtrul evaluării periodice nu vor mai fi nevoite să apeleze la agenţiile de asigurare a calităţii, pentru a-şi acredita programele de studii postuniversitare.
De asemenea, instituţiile de învăţământ superior acreditate ce au obţinut din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) calificativul „grad ridicat de încredere” primesc, automat, şi acreditarea pentru a putea să facă şi cercetare ştiinţifică.
Îndelung aşteptate, de către mediul academic, noile prevederi fac referire şi la veniturile proprii ale universităţilor, care, în cazul în care nu vor fi utilizate până la sfârşitul anului calendaristic, vor fi reportate, în anul imediat următor, cu aceeaşi destinaţie, în timp ce sumele strânse în urma cercetării sau serviciilor de consultanţă şi expertiză vor putea fi depuse în conturi bancare distincte.
Nici organizarea la vârf nu a scăpat fără modificări, toate universităţile primind liber la introducerea funcţiei de preşedinte. Mai mult, rectorii şi decanii care au ocupat două mandate succesive, dintre care unul nu a fost, însă, complet, vor avea undă verde pentru a candida din nou la şefia universităţii, respectiv a facultăţii.
Cu alte cuvinte, rectorii care s-au aflat în fruntea universităţilor timp de 6 sau 7 ani, consecutiv, nu vor mai avea interdicţia legală de a-şi mai trece în cont încă un mandat. Noile prevederi sunt în vigoare, după numeroasele discuţii parlamentare ce au avut loc în toamna anului 2007. (R.F.)
Rectorii pot împărţi şefia universităţilor cu preşedinţii
Universităţile îşi