Oamenii au un control mult mai mare asupra stării lor de fericire decât se credea anterior, au anunţat cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin, SUA. Până de curând, psihoterapeuţii erau interesaţi de ceea ce îi face pe oameni să intre în depresie, şi nu de ceea ce îi face fericiţi.
Dar evoluţia cercetărilor în acest domeniu i-a făcut pe cercetători să schimbe modul de terapie. Cercetătorii cred că un depresiv nu trebuie să se trateze cu medicamente, ci trebuie să se întrebe ce schimbări să facă în felul de a gândi şi de a interacţiona pentru ca el să fie mai fericit.
Tratamentul antidepresiv nu îl face pe om mai fericit, ci minimalizează emoţiile negative care se manifestă pe parcursul depresiei, au explicat specialiştii. Se pare că 40% din fericirea unui om constă în corectitudinea, din punctul lui de vedere, a deciziilor pe care le ia.
Mai mult, se ştie că oamenii fericiţi sunt cei care fac mai multe acte de caritate, cei care îi ajută pe cei din jur şi fac mai multe fapte bune. Oamenii fac aceste lucruri pentru că este scris în codul genetic uman. S-a demonstrat că 50% din fericire se află în codul genetic şi poate fi urmărită în gene.
După un calcul sumar, se observă că există o parte de 10% din fericire care nu este menţionată. Acest procentaj de fericire este constituit de circumstanţele de viaţă ale individului. Cu alte cuvinte, este vorba de unde ne-am născut, câţi bani avem sau cum ne înţelegem cu persoana iubită.
Deşi este surprinzător faptul că banii şi bunurile materiale contează atât de puţin în cadrul fericirii individuale, cercetătorii spun că totul ţine de natura umană. Atunci când un om face un milion de euro, este fericit pentru puţin timp. Apoi îşi doreşte să facă mai mult, şi mai mult, iar acest lucru îl îndepărtează de starea de fericire pe care şi-o poate oferi zilnic. (Ş.C.)
Oamenii au un control mult