Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentu Cetateni (ANBCC) a lansat ieri, simultan, in Romania si Bulgaria, studiul European Citizen Action Service (ECAS), "Cine se teme de extinderea din 2007 a Uniunii Europene?".
Studiul ECAS este dedicat dreptului la libera circulatie a cetatenilor europeni in spatiul comunitar si analizeaza impactul cetatenilor noilor state membre – Romania si Bulgaria – asupra pietei comune a fortei de munca. Cercetarea noteaza ca migratia romanilor se incadreaza in tendintele anterioare aderarii tarii noastre la UE. In plus, studiul apreciaza o schimbare a factorilor care determina cautarea unui loc de munca in afara tarii de origine. Proximitatea culturala si lingvistica sunt la fel de importante in exercitiul liberei circulatii a lucratorilor in spatiul comunitar, alaturi de castigul material, principalul determinant din trecut.
"Acest studiu este menit sa demonteze mitul instalatoului polonez. Nu avem nici un motiv sa ne temem de extinderea din 2007 a Uniunii Europene mai mult decat ne-am fi temut de cele patru extinderi precedente", a declarat Tony Vanables, director ECAS. Acesta a mentionat ca, desi sunt initiative legale, masurile tranzitorii impuse de statele membre pentru a limita fluxul de migratie dilueaza totusi substanta cetateniei europene. Curtea Europeana de Justitie, prin deciziile sale, a conferit substanta termenului "cetatenie europeana" prin sustinerea drepturilor fundamentale la tratament egal si libertate de circulatie.
Studiul demonstreaza ca fluxul de migratie de forta de munca la nivelul pietei comune ramane la cote scazute. La nivel european, mai putin de 2% din populatie acceseaza dreptul la libera circulatie, distributia pe tari nefiind egala. In ceea ce priveste forta de munca romaneasca in Europa, studiul mentioneaza ca, dupa ridicarea vizelor pentru statele spatiului Sche