Interesele guvernanţilor, birocraţia şi politicile ineficiente alungă investitorii în energie regenerabilă.
Toată lumea se plânge de creşterea preţurilor la energie şi seuită cu jind la ţările europene,care investesc miliarde de euroîn energii alternative. Câmpurile cuturbine eoliene sau cu panouri solare aurămas tot un vis pentru România.
Unul dintre investitorii care auîncercat să introducă la noi tehnologiile„verzi“ s-a lovit de mai multe bariere.Dorin Preda, cercetător român dinAustralia, produce panouri solare prinfirma Q Solar. „În România, intereselelegate de consumarea combustibililorfosili împiedică energiile regenerabile“,crede Preda. El spune că a fost invitat laconferinţe şi seminarii pentru a-şiprezenta invenţiile, dar guvernanţiiprezenţi „au vorbit ce cred ei şi au plecatfără să asculte nimic din discursulspecialiştilor invitaţi“.
„Ne-am trezit târziu“
Gheorghe Păună, director la Institutulde Lucrări şi Modernizări Energetice,ne-a spus că situaţia prezentă nuse va modifica în următorii ani, pentrucă ne-am trezit cam târziu să investim înenergia verde. „Mulţi investitori suntdescurajaţi de formalităţile pe caretrebuie să le îndeplinească. Se pierdefoarte mult timp pentru obţinerea celor16 documente majore şi 86 de avize doarpentru documentaţia de realizare ainvestiţiei“, spune Păună. Lipsainvestitorilor în regenerabile de la noieste cauzată şi de faptul că, „pe planmondial, sunt puţini producători, iar înEuropa sunt atraşi de ţări în carefenomenul se dezvoltă foarte puternic“,crede acesta. El spune că, în România,sunt doar 9 MW instalaţi din energieregenerabilă, în comparaţie cu Germaniaunde sunt 30.000 de MW (n.r. - cât 43de reactoare de puterea Reactoarelor 1 şi2 de la Cernavodă).
Energia rezultată din surse regenerabilede la noi este în mare parte instalatăpentru cercetare. „Sunt cinciinves