Într-un moment în care România se confruntă cu acutizarea crizei de forţă de muncă, nivelul şomajului în rândul tinerilor din mediul urban a urcat la 26,5%, unul dintre cele mai ridicate din UE. Angajatorii încep să dea semne că sunt dispuşi să rişte, închizând ochii la lipsa de experienţă. Creşterea economică consemnată în ultimii trei ani a condus la crearea a aproximativ 300.000 de noi locuri de muncă. În acelaşi timp, sute de mii de români au plecat să mu
Într-un moment în care România se confruntă cu acutizarea crizei de forţă de muncă, nivelul şomajului în rândul tinerilor din mediul urban a urcat la 26,5%, unul dintre cele mai ridicate din UE. Angajatorii încep să dea semne că sunt dispuşi să rişte, închizând ochii la lipsa de experienţă.
Creşterea economică consemnată în ultimii trei ani a condus la crearea a aproximativ 300.000 de noi locuri de muncă. În acelaşi timp, sute de mii de români au plecat să muncească în străinătate, iar piaţa muncii s-a schimbat radical. Pe de altă parte, conform unui raport publicat recent de Eurostat, rata generală a şomajului din ţara noastră era, la sfârşitul lunii noiembrie, de 7,2%, peste media de 6,9% din Uniunea Europeană, şi semnificativ mai mare decât cea din state precum Austria sau Olanda, unde nivelul era de 4,3%, respectiv 2,9%.
Atrage atenţia, în acest context, problema integrării tinerilor pe piaţa muncii. La persoanele cu vârsta sub 25 de ani, rata şomajului din România este de de 21,6%, cu 6,7 puncte procentuale mai ridicată decât media din Uniunea Europeană.
„În România, situaţia absolvenţilor, atât de liceu, cât şi de învăţământ superior, este mai tragică decât în alte state europene, ca urmare a calităţii învăţământului. Un absolvent poate avea cunoştinte teoretice considerabile, fără aplicabilitate practi