Fondul de investitii austriac Europolis, controlat de grupul Volksbank, se afla in negocieri pentru dezvoltarea unor proiecte de birouri, dupa cinci ani in care a derulat doar achizitii de proiecte.
Europolis, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata imobiliara, a decis sa-si schimbe strategia pe piata locala si sa se transforme in dezvoltator din cauza randamentelor scazute de pe piata si a calitatii slabe a proiectelor.
"Anul acesta vom incepe activitatea de dezvoltare de proiecte si suntem in faza de achizitie a terenurilor in Bucuresti. Am luat aceasta decizie deoarece randamentele de pe piata locala sunt in scadere, iar calitatea proiectelor nu este cea pe care o cautam", a declarat Marian Roman, directorul general al Europolis Real Estate Asset Management, subsidiara locala a Europolis. Roman a devenit in august anul trecut seful operatiunilor din Romania ale Europolis, dupa ce l-a inlocuit pe Stefan Gheorghiu.
"Vom dezvolta imobile de birouri cu o suprafata mai mare de 10.000 de metri patrati. Spre exemplu, suntem interesati sa dezvoltam proiecte de birouri care vor livra in prima faza pana in 40.000 de metri patrati", explica Roman.
Europolis pariaza pe piata imobilelor de birouri datorita deficitului de spatii si a cererii mari din partea multinationalelor. "Exista o cerere puternica de spatii de birouri, in principal din partea companiilor multinationale care cauta spatii mari in care sa-si consolideze toate activitatile, situatie care favorizeaza dezvoltarea proiectelor mari. Insa se cauta in continuare si suprafete cuprinse intre 100-500 de metri patrati in imobilele mai mici", precizeaza Roman.
Europolis a investit de la intrarea pe piata circa 454 mil. euro in cinci proiecte imobiliare, care se afla in diferite faze de dezvoltare. In urma acestor investitii, portofoliul din Romania detine o pondere de circa 21% din tot