România are şi ea militari în zona unde trupele „nu sunt corect antrenate”
Britanicii şi olandezii s-au simţit atinşi de acuzele americanilor şi au cerut lămuriri
Cu mai puţin de trei luni înainte de summitul NATO de la Bucureşti, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a reuşit să tensioneze relaţiile cu aliaţii europeni, făcând o serie de aprecieri cu privire la războiul din Afganistan.
”Sunt preocupat de faptul că trimitem consilieri militari care nu sunt corect antrenaţi şi că avem forţe militare care nu ştiu să conducă operaţiuni împotriva rebelilor”, a spus responsabilul militar american într-un interviu acordat publicaţiei Los Angeles Times.
Gates a ţinut să adauge că „majoritatea forţelor europene, a forţelor NATO, nu sunt antrenate pentru a-i combate pe rebelii” din sudul Afganistanului, ci mai degrabă pentru operaţiuni specifice Războiului Rece. Printr-o singură declaraţie, Gates i-a „băgat în aceeaşi oală” pe britanici, olandezi, germani, italieni, francezi, dar şi pe români şi alţi participanţi la războiul din Afganistan.
România are peste 640 de soldaţi desfăşuraţi inclusiv în sudul Afganistanului, iar alte ţări europene membre NATO au trimis şi mai multe trupe, într-un moment în care războiul din această ţară nu mai putea fi susţinut doar de Statele Unite şi Marea Britanie. În total, Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan (ISAF), condusă de NATO, este formată din peste 40.000 de oameni.
Trupele NATO desfăşurate în sudul ţării sunt compuse în principal din britanici, canadieni şi olandezi, aminteşte Rompres. E lesne de înţeles deci de ce europenii s-au simţit lezaţi de acuzaţiile lui Gates. Pe de altă parte, supărarea americanilor ar putea să nu fie neapărat declanşată de „slaba pregătire” a trupelor europene (sesizată ceva cam târziu, având în vedere că ISAF se află în Afganistan