Judetul Timis nu este un punct important pe harta turistica a tarii, pentru ca nu pare sa le ofere obiective deosebite celor interesati. Totusi, in vestul tarii se ascund castele si conace stravechi, cu istorii deosebite. Acestea au fost insa uitate in paragina.
Administratia judeteana din timis vrea sa intre, de anul viitor, pe piata tour-operatorilor pentru a promova traseele turistice din Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa (DKMT). In lista cu posibilele obiective turistice din euroregiune s-ar putea afla si Timisul, care are destule asemenea puncte de interes, insa ele se afla, mai degraba, in stare avansata de degradare. Este vorba despre vechile castele si conace ale Banatului, lasate in paragina, din lipsa de fonduri, dar si din nepasarea celor care le-au cumparat sau le-au revendicat.
Conacul Banloc, concesionat Mitropoliei Banatului
Cel mai cunoscut castel al Timisului, aflat in mediul rural, este cel din Banloc, pentru care s-a gasit salvare la finele anului trecut, cand Consiliul Local din comuna a decis concesionarea pe o perioada de 49 de ani, catre Mitropolia Banatului. Situatia castelului ridicat prin 1759 in stil Renaissance a fost incerta ani de zile, dupa ce Ministerul Culturii nu a mai dat bani pentru intretinere. Acum, Mitropolia vrea sa reabiliteze cladirea pentru a o face tabara ecumenica. Castelul regal a fost achizitionat contra sumei de 22 milioane lei de printesa Elisabeta de Grecia (sora Regelui Carol al II-lea), in anul 1935. Alteta Sa Regala a stapanit, pe langa diferite constructii, si suprafete mari de pamant, orezarie, pescarie, herghelii, parcuri si gradini cu o vegetatie exotica, renumele acestora depasind granitele tarii. Ea a stat la Banloc pana in 1948, cand a fost obligata sa ia calea exilului. In anii comunismului, conacul a fost casa de batrani si orfelinat. Batranii Banlocului spun ca jaful cel