Pe câmpurile de la marginea Ploieştiului, zeci de cai caută prin zăpadă un smoc de iarbă uscată, care să-i salveze de la moartea prin înfometare.
Sunt animale abandonate de stăpânii care le supun la un cumplit test de supravieţuire pentru că nu mai au cu ce le hrăni. „Din păcate, caii nu au cipuri şi astfel nu le putem identifica stăpânii pentru a-i sancţiona. Primăria ar trebui să se implice şi să găsească un adăpost pentru aceste animale, care nu au nicio vină“, spune directorul Direcţiei Sanitare Veterinare Prahova, Mihail Terecoasa.
Gheorghe Fusu, şeful Serviciului pentru protecţia animalelor din cadrul Primăriei Ploieşti, susţine că problema nu are o rezolvare. „În primul rând, în momentul în care ridicăm caii, trebuie să avem un document la mână fiindcă altfel poate veni proprietarul să ne acuze de furt. În al doilea rând, nu avem niciun mijloc de transport pentru asemenea animale şi, chiar dacă am avea, cheltuielile pentru hrana şi întreţinerea lor, din păcate, nu pot avea acoperire legală“, susţine Gheorghe Fusu.
Caii ar putea fi găzduiţi de Grădina Zoologică Bucov, însă şi aici nutreţul este insuficient. „Noi nu putem ţine mult timp aceste animale pentru că asta ar însemna să le dăm din raţia animalelor noastre. Şi pentru că a fost secetă, nutreţul costă destul de mult“, susţine directorul ZOO Bucov, Lucian Dibu. În timp ce autorităţile îşi declină competenţa, caii abandonaţi riscă să moară de frig sau de foame şi să ajungă sursă de hrană pentru haitele de câini fără stăpân de la marginea oraşului.