Protectia marcii in Romania
Marcile reprezinta cuvinte sau simboluri susceptibile de reprezentare grafica, menite sa diferentieze produsele si serviciile unei persoane fizice sau juridice de cele apartinand altor persoane. Desi inregistrarea sa nu este obligatorie, marca poate fi cheia unei afaceri de succes. Spre a se obtine protectia unei marci in Romania, un solicitant poate sa o inregistreze la nivel national, la nivelul Uniunii Europene („UE”) sau la nivel international.
In Romania, dreptul asupra unei marci este dobandit si protejat in baza prevederilor Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice („Legea 84”). Dincolo de dispozitiile privitoare la conditiile de inregistrare si de obtinere a protectiei unei marci, Legea 84 contine si prevederi referitoare la inregistrarea internationala a marcilor. In conformitate cu dispozitiile Legii 84, in conditiile in care o persoana doreste sa inregistreze o marca numai la nivel national, aceasta obtine protectie pentru marca sa doar in Romania. Anterior lunii ianuarie a anului 2007, era imposibil pentru cetatenii romani si pentru persoanele juridice de nationalitate romana sa inregistreze o marca la nivel european apeland la o singura procedura, deoarece Romania nu devenise inca stat membru al UE. Toate acestea s-au schimbat odata ce statul roman a devenit stat membru al UE.
Persoanele fizice sau persoanele juridice pot sa isi inregistreze marcile in Romania la Oficiul de Stat Pentru Inventii si Marci („OSIM”). Pentru mai multe detalii privind procedura inregistrarii marcii, a se vedea articolul „Protectia proprietatii intelectuale in Romania” din martie 2007, din Sectiunea Arhiva-Romanian Digest a site-ului http://www.hr.ro/digest_archive.htm.
Pe actuala piata mondiala se considera, in mod evident, extrem de importanta obtinerea recunoasterii drepturilor asupra marcil