La mai bine de zece ani de la răspândirea infamului zvon cum că românii ar fi mâncat lebedele de pe un lac din Viena, elegantele păsări migratoare dau semne că ne-ar fi iertat şi au poposit de câteva zile pe râul Dâmboviţa. Sursa: Foto: Cătălin Ionescu
cercuri largi în apele reci şi murdare ale Dâmboviţei, flancate de la distanţă de cârduri de pescăruşi şi raţe sălbatice. „E greu de spus ce-or găsi ele de mâncare pe Dâmboviţa, pentru că sunt vegetariene. De regulă, lebedele de vară, cum sunt aceste exemplare, poposesc pe luciile de apă neîngheţate, cum ar fi lacurile, unde găsesc de mâncare vegetaţia subacvatică“, explică Mircea Gogu Bogdan, coordonatorul Centralei Ornitologice Române.
Au mai venit şi în alţi ani
Specialistul spune că apariţia lebedelor în Bucureşti nu e un fenomen unic: „Au mai venit şi anii trecuţi, dar pe lacurile IOR, Tineretului. Acum sunt îngheţate şi probabil de asta au rămas pe Dâmboviţa. Este mai cald în oraş, din cauza poluării, decât în afara oraşului, şi de aceea lebedele caută luciile de apă din oraşe“.
Curioşii care vor să admire păsările le pot descoperi pe porţiunea cuprinsă între Podul Operei şi Podul Unirii. Cele două exemplare albe sunt mature, iar puiul (ajuns la aceleaşi dimensiuni ca şi părinţii) are încă penele pestriţe. Dacă descoperiţi pe ciocul vreuneia din lebedele mature o protuberanţă neagră, înseamnă că acela este masculul, explică ornitologul.
Păsări rănite
Pe lacul cu apă caldă de la Saturn şi-au găsit refugiul, în ultimele zile, câteva zeci de lebede. Acestea, alături de lişiţe şi de pescă ruşi, sunt o adevărată atracţie pentru localnici. În ultimii trei ani, numărul lebedelor care aleg sudul litoralului în timpul sezonului rece a crescut foarte mult, aproape 100 de exemplare fiind prezente atât pe lacuri, cât şi pe luciul mării.
@N