Nimeni n-ar fi crezut ca greva inceputa de scenaristii de la Hollywood inca din noiembrie 2007 va avea urmari care sa afecteze, pe de-o parte, financiar, industria entertainment-ului in sine, dar si unul dintre cele mai urmarite show-uri televizate din lume, decernarea Globurilor de Aur.
Cu numai o saptamina inainte de marele eveniment, inca mai existau voci care susoteau ca NBC va transmite in direct ceremonia, conform obiceiului anual. Doar ca aceasta nu avea sa aiba loc, asa cum s-a declarat oficial pe data de 7 ianuarie 2008, fiind amenintata cu pichetarea de catre sindicatul scenaristilor, carora in cele din urma li s-au alaturat si actorii solidari cu sindicatul. Compromisul l-a constituit desfasurarea ceremoniei sub forma unei conferinte de presa, la care intreaga media a fost invitata sa participe. Asadar, primul eveniment monden major de la Hollywood a fost sabotat si, pe 13 ianuarie 2008, nu au existat actori, regizori, producatori care sa urce pe o scena si sa multumeasca fanilor si familiei, nu s-au vazut premii inminate sau orice alt accesoriu obisnuit din repertoriul unei decernari de premii. Acestea au fost impartite in liniste si unele chiar in mod egal.
S-ar putea spune ca, in unele cazuri, printre nominalizati se aflau si favoriti certi, iar surpriza nu a fost mare atunci cind drama englezeasca Atonement, ecranizare a romanului omonim al lui Ian McEwan (tradus si in limba romana cu titlul Ispasire), a obtinut Premiul pentru cel mai bun film la sectiunea „Drama“. Nu s-a multumit insa numai cu atit, primind si Premiul pentru cea mai buna coloana sonora, dar palmaresul sau s-a oprit aici.
Un alt favorit, dar care a primit mai putine premii decit ar fi fost de asteptat, a fost filmul fratilor Joel si Ethan Coen, No country for old men, obtinind distinctia pentru scenariu si cea pentru cel mai bun actor in rol secundar.