Una dintre asociatiile de magistrati din Romania, SoJust, sustine ca arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie (fosta SIPA) nu poate fi transferata catre Consiliul Superior al Magistraturii, asa cum a solicitat recent presedintele CSM, Lidia Barbulescu. Alti juristi sustin ca, din punct de vedere legal, arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justitie nu are ca cauta la CSM deoarece s-ar putea transforma intr-un mecansim de santaj si presiune asupra magistratilor.
“SIPA, devenita DGPA, a fost un serviciu de informatii. Firesc mi se pare ca arhiva unui astfel de serviciu, care e desfiintat, sa ramana in gestionarea celorlalte servicii de informatii. Aceasta mai ales pentru ca SIPA a colectat informatii nu doar despre magistrati - care, legal, nu puteau fi stranse decat accidental -si despre detinuti, angajati din ANP, probabil si din MJ, politie, avocati etc.”, a declarat pentru Hotnews.ro, presedintele SoJust, Adrian Neacsu. El sustine ca mai ar trebui intocmit un inventar al categoriilor de personal cu privire la care SIPA a strans informatii si stabilit in ce masura ele au fost valorificate administrativ sau penal. “Cel putin pana nu se face o atare inventariere, solicitarea CSM este prematura”, a mai mai spus presedintele SoJust.
Legea nu acorda CSM acces la secrete de stat
Alti juristi consultati de HotNews.ro sustin ca, potrivit legii, doar Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale pot opera cu informatii clasificate ca secrete de stat. Altfel spus, sustin unii juristi, CSM nu are atributii de Autoritate Desemnata de Securitate, ADS fiind, potrivit legii (HG 585/2002), acea institutie abilitata sa stabileasca, pentru domeniul sau de activita