Intre primele state la abandonul copiilor si printre tarile cu cei mai multi copii saraci... Acestea sunt doua elemente din schita pe care organizatiile internationale i-au conturat-o Romaniei in raport cu celelalte state comunitare. O situatie pe cat de ingrijoratoare, pe atat de putin remediata, arata unele cecetari. Unicef — ingrijorata de abandonurile maternale
In urma cu doi ani, Unicef Romania si Ministerul Sanatatii realizau o cercetare sub titlul "Situatia abandonului copiilor din Romania". Studiul, efectuat in 150 de unitati medicale, atesta ca in fiecare din ultimii ani, circa 4.000 de nou-nascuti au fost abandonati in maternitati, iar alti 5.000, parasiti de propriii parinti in sectiile unor spitale pediatrice. Potrivit Unicef, numarul copiilor abandonati nu a suferit schimbari semnificative in ultimele trei decenii. Romania este, potrivit concluziilor Unicef, pe primul loc intre statele Uniunii Europene, la abandonul copiilor.
In 30% dintre cazuri, femeile iresponsabile, ajunse in postura da a-si abandona copiii chiar la cateva ore dupa ce le-au dat nastere, au, conform studiului Unicef, mai putin de 20 de ani. Doua din trei femei care isi parasesc copiii in maternitati sunt necasatorite. In cele mai multe cazuri li se atribuie un nivel scazut de educatie si, ca o trasatura devenita scuza leitmotiv, traiesc in saracie.
In decursul anului trecut, mai bine de 74.000 de copii erau in ingrijirea statului — 26.000 erau institutionalizati, iar 48.000 erau inclusi in programe de asistenta maternala.
In privinta copiilor institutionalizati, de cele mai multe ori victime ale abandonului de catre parinti, potrivit unui raport recent al Comitetului Natiunilor Unite pentru Drepturile Copiilor, Romania sta mai bine doar fata de unele state foste comuniste. Astfel, in urma cu un an, tara noastra inregistra 740 de minori institutionalizati la