PD-L conduce în opţiunile de vot ale românilor pentru Parlamentul României cu 36 de procente, urmat de PSD, PNL şi UDMR, potrivit unui sondaj CURS făcut public ieri.
În prima analiză care îi include pe democrat-liberali după fuziunea din decembrie, PD-L se clasează pe primul loc între formaţiunile politice din România în cursa pentru Parlamentul României, obţinând 36% din preferinţe. A doua formaţiune pentru care au optat respondenţii este PSD, cu 25%, iar cea de-a treia este PNL, cu 14%. Peste pragul electoral de accedere în parlament se mai află UDMR - cu 6 procente, în timp ce PRM şi PNG se poziţionează la limită - cu 5%. Sub prag sunt menţionate de autorii sondajului: PC (3%), PIN şi PNŢCD (cu câte 2%). 41% dintre cei chestionaţi sunt nehotărâţi, nu ar vota sau nu răspund.
În ceea ce îi priveşte pe actualii conducători, răspunzând la o întrebare care solicită note de la 1 la 10 pentru activitate, românii îi acordă lui Traian Băsescu notă de trecere - 6,43, în timp ce primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu îi acordă 5,51, iar opoziţiei - 5,38.
Întrebaţi în ce măsură îi reprezintă ca şi cetăţeni ai României o serie de instituţii, 19% dintre respondenţi spun că preşedinţia îi reprezintă în foarte mare sau mare măsură, iar 69% - în mică sau foarte mică măsură, în timp ce 12% nu ştiu sau nu răspund. În acelaşi timp, parlamentul îi reprezintă în foarte mare măsură sau mare măsură pe doar 9% dintre cei chestionaţi, în foarte mică sau mică măsură, pe 80%, iar 11% nu ştiu sau nu răspund. Parlamentarii din propria circumscripţie electorală îi reprezintă în foarte mare sau mare măsură pe 8% dintre respondenţi, în mică sau foarte mică măsură, pe 80%, iar 12% nu răspund.
Sondajul a fost realizat de CURS, în perioada 18-30 decembrie 2007, şi are o marjă de eroare de +/- 2,88%. PD-L conduce în opţiunile de vot ale românilor pentru Parlamentul României cu