Criza fortei de munca cu care se confrunta estul Europei se acutizeaza in conditiile in care se creeaza din ce in ce mai multe locuri de munca, dar muncitorii continua sa plece in tarile vestice.
Expansiunea economica si valul de investitii straine in tarile din Europa Centrala si de Est conduc la o cerere din ce in ce mai mare de locuri de munca pe aceste piete si asta in conditiile in care peste 5 milioane de muncitori din regiune au emigrat pana acum catre tarile din Vest, scrie Financial Times.
Fenomenul migratiei fortei de munca a dus la o schimbare a raportului de forte de pe piata din regiune, care este in acest moment "controlata de angajati", considera Lezlek Wronski, directorul diviziei est-europene a companiei de consultanta si audit KPGM. Aceste schimbari sunt vizibile mai ales in ceea ce priveste costurile fortei de munca si nivelul salariilor.
Costurile fortei de munca inregistreaza cel mai mare ritm de crestere din perioada post-comunista, acestea urcand in perioada ianuarie - septembrie 2007 cu 30% in Letonia si cu peste 20% in Estonia, Lituania si Romania, arata un raport al Eurostat, institutul oficial de statistica al Uniunii Europene. In Polonia, cel mai mare nou membru al Uniunii, aceste costuri au inregistrat o apreciere de doar 12%.
De asemenea, salariul mediu brut a urcat in Polonia cu pana la 7% in primele noua luni ale anului trecut, in timp ce in Romania aprecierea a fost de aproape 16%. Mai mult, in timp ce nivelul somajului a ramas la 8% in Europa de Vest, in cealalta parte a continentului acesta a coborat de la 14% la sub 9%.
Pana acum insa cresterea costurilor cu forta de munca nu a afectat semnificativ atractia pe care regiunea o exercita asupra investitorilor straini, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimand ca valoarea investitiilor straine directe a fost de aproxima