O zi da, una nu, acesta este parcursul aprecierii monedei naţionale în faţa euro. Niciuna nu pare să se dea bătută, deşi euro face atunci când îi vine rândul salturi spectaculoase. Ieri, a fost ziua deprecierii. Moneda naţională a pierdut din nou în faţa celei europene, ce-i drept ceva mai puţin decât în alte zile. Cursul anunţat de BNR a urcat la 3,6972 lei/euro, cu 1,18 lei peste nivelul de joi, de 3,6854 lei/euro.
Aceasta în condiţiile în care banca centrală şi Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) au retras de pe piaţa monetară, în prima parte a şedinţei, lichidităţi în sumă totală de 925 milioane lei.
Moneda naţională a deschis şedinţa interbancară la un nivel apropiat celui de la închiderea de joi, dar a pierdut teren în faţă euro, iar cotaţiile au atins un maxim de 3,6925 lei/euro, în prima oră de tranzacţionare. La mijlocul zilei, cotaţiile se plasau la 3,6946 lei/euro.
În ceea ce priveşte moneda americană, cursul afişat vineri de banca centrală arată o depreciere a monedei naţionale cu aproape un ban (0,27%) faţă de dolar, de la 2,5222 lei/dolar, cât era joi, la 2,5290 lei/dolar.
Banca centrală a atras de la zece bănci, depozite cu scadenţa la o zi în valoare de 875 milioane lei, la o dobândă anuală de 8%, egală cu cea de politică monetară. În acelaşi timp, MEF a realizat o licitaţie pentru depozite la o săptămână, atrăgând de la bănci o sumă de 50 de milioane de lei, la o dobândă de 8% pe an.
La începutul săptămânii, banca centrală a atras din piaţa monetară, depozite cu scadenţa la două săptămâni în valoare de 5,97 miliarde lei, iar în celelealte zile ale săptămânii a continuat să sterilizeze lichiditatea din piaţă, prin licitaţii neprogramate, acceptând depozite cu scadenţa la o săptămână, în valoare totală de 4,36 miliarde lei. (E.C.)
O zi da, una nu, acesta este parcursul aprecierii monedei naţionale în faţa euro. N