Mircea Marian: "Ne-am considerat o casta imaculata, am ascuns propria mizerie, iar cititorii au ajuns sa creada ca toti ne prostituam."
Stiu ca noi, ziaristii, suntem incantati ca popularitatea noastra este undeva putin sub cea a Armatei si a Bisericii. Mai toti ne-am inchipuit ca suntem o casta superioara si, din acest motiv, ani intregi ne-am ferit sa vorbim despre mizeria din interiorul tagmei.
Pentru ca nu cumva sa ne pierdem crebilitatea, am intors spatele de cate ori am vazut cum se imbogateau peste noapte unii dintre colegii nostri si ne-am facut ca nu auzim zvonurile despre relatiile mult prea stranse dintre politicieni si unii „formatori de opinie”.
Este de notorietate faptul ca un grup destul de consistent de analisti si de jurnalisti primesc bani sau alte avantaje materiale, in unele cazuri sub forma unor contracte de consultanta, de la politicieni, uneori prin firme-paravan.
Acum, cand au inceput sa iasa la lumina afacerile dubioase ale unor mari ziaristi, repere morale ale natiunii, prima tendinta a fost sa se afirme ca „Evenimentul zilei” ar vrea razboi cu restul presei. Pasul urmator va fi sa se spuna ca acest ziar, la indicatiile lui Traian Basescu, vrea sa distruga singura opozitie credibila la abuzurile dictatorului de la Cotroceni. Multi dintre colegii de breasla sustin ca problema nu ar fi ca unii ziaristi fac afaceri suspecte cu statul, ci faptul ca lumea afla. Cam acesta a fost rationamentul celor
care l-au deplans pe Bogdan Chirieac si, probabil, la fel se va apara si Sorin Rosca Stanescu.
Cred insa ca era timpul sa separam apele, pentru ca, altfel, ziaristii cinstiti nu vor mai avea nicio sansa. O prea mare parte dintre consumatorii de presa au ajuns sa creada ca toti jurnalistii sunt vanduti - lui Voiculescu, lui Basescu, lui Patriciu sau oricui altcuiva. Sute sau mii de oameni care incear