Cotidianul a calculat eficienta campaniilor publicitare ale administratorilor fondurilor de pensii obligatorii. Allianz-Tiriac a iesit cel mai bine, iar BCR, cel mai prost.
Pentru a-si atrage un numar cit mai mare de clienti, toti administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au investit zeci de milioane de euro in campanii publicitare. Efectele au fost insa diferite, existind companii care, in ciuda investitiilor importante, au atras un numar mic de acte de aderare.
Per total, pentru popularizarea pilonului II, administratorii fondurilor de pensii obligatorii (cu exceptia Marfin) au cheltuit aproximativ 92,3 milioane de euro la rate card, reiesind in jur de 29 de euro pentru fiecare persoana care a aderat la sistem.
Cifrele reies impartind valoarea investitiilor in publicitate la numarul de persoane pe care a reusit sa le atraga fondul respectiv pina la 1 ianuarie 2008, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Mentionam ca am folosit datele la rate card (lista de preturi standard pe intervale orare sau pe spatiu tipografic ale mediilor de comunicare) din perioada 17.09.2007-13.01.2008 pentru radio, televiziune si cotidienele centrale si din intervalul 17.09.2007-31.12.2007 pentru periodice si ziarele locale.
De asemenea, precizam ca nu s-au luat in calcul discounturile pe care mediile de comunicare in masa le fac advertiserilor, ce pot varia, in medie, intre 50 si 70% din valoarea precizata la rate card.
Fondul cu cel mai mare numar de acte de aderare validate pina in prima zi a anului, ING, a cheltuit in medie pentru promovare 15,27 euro pentru fiecare roman care a aderat.
Per total, administratorul a cheltuit, conform datelor la rate card, aproximativ 16,3 milioane de euro, situindu-se astfel pe locul secund in topul spenderi