Noul Cod Fiscal a lăsat primăriile fără cei 50% din impozitele pe tranzacţiile imobiliare, cât le revenea anul trecut. Toţi banii vor fi centralizaţi la bugetul de stat. Sursa: Foto: Răzvan Vălcăneanţu
Începând cu anul 2008, banii care provin din impozitarea vânzării unui teren sau a unei proprietăţi nu vor mai merge la administraţia locală pe raza căreia s-a făcut tranzacţia, ci vor fi direcţionaţi către bugetul de stat. Anul trecut, aceşti bani au fost distribuiţi astfel: 40% la bugetul de stat, 50% la bugetele autorităţilor locale, iar restul de 10% la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobilară. Prevederea din Codul Fiscal îi nemulţumeşte pe primari şi îi pune pe gânduri pe analiştii economici.
„În majoritatea ţărilor din UE şi în SUA, banii colectaţi din impozitul pe tranzacţiile imobiliare sunt distribuiţi, în cote diferite, între bugetul central şi cele locale“, afirmă Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România. În plus, e o măsură neliberală, de recentralizare, mai spun analiştii. Dacă o parte din bani ar rămâne în bugetele municipalităţilor, ar putea fi investiţi în infrastructură şi ar susţine dezvoltarea zonelor respective.
La rândul lui, preşedintele executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, susţine că aceasta „este o nouă măsură de cârpire a bugetului de stat, deoarece politica fiscală actuală nu aduce suficienţi bani“. Mai mult, spune Voinea, private de această resursă, administraţiile locale ar putea impune noi taxe, deşi există deja prea multe.
„Unde se duc banii? E o măsură netransparentă“
Ca să justifice modificările, reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) afirmă că, în timp ce veniturile la bugetele locale au crescut cu 39,3% faţă de 2006, veniturile la bugetul de stat s-au majorat cu doar 19,45%. Un alt