Ceva nou, ceva familiar, ceva colorat...Ciocnirea lumilor in farfurie nu produce revolutii, ci explozii de gusturi si culoare. Ce inseamna la noi gastronomia fusion si cum e vazuta, fiind unicul teren pe care bucatarii se pot juca in voie?
Fusion e combinatia mai multor bucatarii regionale sau feluri cu ingrediente luate din diverse tari (de unde si porecla "confusion"). Termenul controversat si inventiile de acest fel au aparut in anii '70, cand californianul Wolfgang Puck a combinat pentru prima oara in aceeasi farfurie, se spune, stilul european cu cel asiatic, dand startul creativitatii.
Desi criticii spun ca fusion nu e o gastronomie propriu-zisa, neavand principii specifice, tocmai aceasta ar putea fi trasatura aparte.
Gastronomia fusion se bazeaza pe ideea libertatii de creatie, fara granite geografice sau metodologice.
Dar fusion poate fi si un meniu cu feluri originale ("cultural corecte") din mai multe tari sau imbinarea a doua feluri asiatice. Unicul secret pare sa fie combinatia dintre ceva familiar cu ceva nou, ceva traditional cu ceva exotic.
Succesul acestor combinatii depinde de numarul kilometrilor parcursi de "degustatori" in calatorii si de deschiderea lor fata de nou.
La noi stilul a prins in general, dar inca "e greu sa pui in fata clientului o lista in care sa nu se regaseasca", spune Dan Chisu, proprietarul Esperanto.
"Sa nu stie la ce sa se astepte, dupa ce o viata a fost obisnuit cu lucruri cunoscute, e dificil. De aceea sunt agreate mai putin combinatiile cu sosuri mai dulci si cu multe condimente foarte puternice", adauga el.
Dintre cele 5 restaurante fusion din Bucuresti, am ales 3.
Intamplator sau nu, in toate cazurile creativitatea chef-ilor pare sa se reflecte in decor.
Case vechi cu interioare surprinzatoare, pereti pictati cu plante stilizate, mozaicuri in mijjloc