Conform calculelor ING, repartizarea în mod egal la toate fondurile de pensii existente pe piaţă a tinerilor sub 35 de ani care nu s-au înscris încă nu va schimba echilibrul de forţe. În cazul repartizării proporţionale – fondurile care au vut cele mai multe înscrieri vor primi şi cei mai mulţi tineri repartizaţi de calculator – ING va ajunge la o cotă de piaţă de 33,45%, iar Alliantz Tiriac la 25,06%. În cazul repatizării egale, procentele ar fi: ING – 30,01%, iar Alliantz Tiriac – 22,65%.
Oricum, piaţa va rămâne disproporţionată, cu două fonduri care cumulează peste jumătate dintre participanţi şi multe fonduri cu cote în jur de 1%, spun directorii ING. „Un calcul simplu arată că situaţia de concentrare firească a pieţei nu se va schimba nici după propunerea sugerată de sindicate (de repartizare egală a tinerilor sub 35 de ani care n-au ales un fond de pensii, n. n.). Primii trei administratori vor avea oricum peste 60% din piaţă în ambele variante, ceea ce arată în mod evident că aceste iniţiative vizează de fapt creşterea artificială a fondurilor mici şi nu eliminarea situaţiei de concentrare (a pieţei, n.n.) invocată de sindicate. (...)
Estimăm că aceste fonduri nu vor putea atinge limita minimă impusă de lege, de 50.000 de participanţi în trei ani. Pericolul real în acest caz este ca participanţii la aceste fonduri să fie de fapt o monedă de schimb, care va genera profituri substanţiale pentru administratorii mici şi pierderi pentru participanţi”, a spus Radu Vasilescu, director general al ING Fond de Pensii. (C.N.)
Conform calculelor ING, repartizarea în mod egal la toate fondurile de pensii existente pe piaţă a tinerilor sub 35 de ani care nu s-au înscris încă nu va schimba echilibrul de forţe. În cazul repartizării proporţionale – fondurile care au vut cele mai multe înscrieri vor primi şi cei mai mulţi tineri repartizaţi de calculator –