Fiecare dintre fumatorii din Romania a incercat, in medie, de 4,8 ori sa renunte la fumat, insa, cu toate acestea, efectele nocive ale peste cinci milioane de pachete de tigari sunt resimtite zilnic.
Fumul de tigara contine nicotina, care stimuleaza receptorii nicotinici din creier si secreta dopamina, aceasta creand senzatia de placere. Treptat procesul genereaza o dependenta fiziologica. Nicotina in sine nu este cancerigena, ea doar provoaca dependenta fiziologica.
Dar pe langa nicotina, fumul de tigara contine inca 4.000 de compusi, din care 60 pot cauza cancer, noua dintre acestia fiind clasificati ca si cancerigeni de clasa I. Compusii cancerigeni din fumul de tigara se absorb in sange prin plamani, mult mai rapid si mai periculos, chiar daca ar fi administrat intravenos.
Renuntarea la fumat este dificila pentru ca implica, pe langa efortul necesar, modificari comportamentale si un disconfort fizic adus de simptomele de sevraj cauzate de lipsa nicotinei.
Potrivit specialistilor, cei 89 la suta dintre fumatorii din Romania care intentioneaza sa reduca sau sa renunte complet la fumat au acum solutia utilizand tratamente de substitutie nicotinica oferite de diverse medicamente. Aceste produse contin nicotina in concentratii diverse, iar forma de administrare variaza in functie de diversele prezentari, fie guma pentru mestecat, fie plasture, fie comprimate masticabile sau chiar medicamente.
Rolul lor este de a reduce simptomele de sevraj ce apar in momentul intreruperii fumatului, nervozitatea, a iritabilitatea, de a diminuarea frecventa unor acuze, precum transpiratiile abundente, constipatii, tulburari de somn sau ritm cardiac etc.
Printre tratamentele indicate este si cel oferit de Nicorette, care presupune o doza de nicotina care se reduce gradat, iar procesul dureaza in general intre trei s