» CSM a luat o decizie pe care deocamdata nu o poate pune in practica: de acum incolo va face publice din dosarele profesionale ale magistratilor doar detalii privind cariera, evaluarile si sanctiunile lor. Problema: CSM detine foarte putine dosare, doar cele facute dupa 2005.
» Parchetul General, unde se afla arhivate doar dosarele procurorilor, invoca legea arhivelor nationale, care ii da dreptul sa ramana stapan peste documentele pe care le-a produs de-a lungul vremii.
Plenul consiliului superior al Magistraturii (CSM) a hotarat ieri, fara a lua in calcul ca deocamdata nu se afla in posesia obiectului muncii, ca din dosarele profesionale ale magistratilor vor fi facute publice doar datele care "vizeaza evolutia carierei profesionale a acestora, respectiv traseul profesional, fisele de evaluare ale acestora, precum si sanctiunile disciplinare aplicate". CSM si-a bazat decizia pe Legea 677/2001 privind protectia datelor personale si pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, care spune ca datele personale nu sunt de interes public. Pe de alta parte, CSM este o institutie publica, iar magistratii ocupa functii publice. Cu toate acestea, plenul CSM pare ca a uitat articolul 14 din Legea 544/2001, care spune: "Informatiile cu privire la datele personale pot deveni de interes public numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a unei functii publice". Printre datele care nu vor fi facute publice se numara si evolutia in structurile Partidului Comunist a judecatorilor si a procurorilor, lucru care in multe cazuri era de mare ajutor pentru a promova in ierarhie nejustificat.
Au existat voci in cadrul CSM care au sustinut ca sanctiunile pentru care magistratii au platit deja, plus cele mai vechi de trei ani, sa nu mai fie date publicitatii. In final, la vot s-a stabilit ca sanctiunile si traseul profes