Persoanele cu venituri mari pot plati rate egale cu 70% din salariu
Relaxarea conditiilor de creditare demarata in primavara anului trecut nu inseamna neaparat eliminarea avansului, cresterea gradului de indatorare sau perioade mai mari de rambursare. Fiecare banca dintre cele care au trecut de Banca Nationala si-a adaptat oferta in functie de segmentul de piata vizat.
De precizat, insa, ca proportional cu „facilitatile” acordate cresc si costurile aferente acestor credite. Exista institutii bancare unde avansul mai mic inseamna dobanda mai mare sau comisioane suplimentare, care pot ajunge si la 1-2 procente lunar.
Pana in prezent, BNR a aprobat relaxarea normelor de creditare pentru 16 banci, ceea ce inseamna o treime dintre cele existente pe piata romaneasca. Institutiile in cauza pot acorda credite cu avans cuprins intre 0 si 20%, precum si un grad de indatorare mai mare de 40%.
Lista bancilor care acorda credite relaxate include Alpha Bank, BRD, Volksbank, BCR, ATE Bank, Banca Transilvania, CEC, Leumi Bank, Credit Europe Bank, Romanian International Bank (RIB), Egnatia Bank, Raiffeisen Bank, Millennium si OTP Bank. Acestora li se alatura alte doua institutii de finantare, ING si Banca Italo-Romena acestea functionand in Romania ca sucursale ale bancii mama.
Avans de 15%
Doar sase dintre cele 16 banci accepta un grad de indatorare de 70%, asta doar pentru clientii cu venituri foarte mari.
Totodata, zece din cele 16 banci acorda credite ipotecare fara avans, restul impunand solicitantului sa scoata din buzunar o suma egala cu cel putin 15% din valoarea achizitie. In cele doua tabere, cea cu grad maxim de indatorare si avans 0%, se regasesc doar OTP Bank, BRD, Banca Transilvania, Leumi Bank si Raiffeisen.
Pentru ca rata lunara sa fie cat mai mica, creditul trebuie sa se intinda pe o p