Coreea de Nord nu va renunta probabil la armamentul nuclear inainte ca George W. Bush sa-si incheie mandatul, in ianuarie 2009, iar Coreea de Sud si China nu exercita suficienta presiune asupra Phenianului, a declarat joi un responsabil american de rang inalt, transmite AFP.
"Este tot mai evident ca Phenianul inca va avea acest stat nuclear cand aceasta administratie isi va incheia mandatul peste un an", a declarat la un forum trimisul special american pentru drepturile omului la Phenian, Jay Lefkowitz (foto).
"Pentru ca guvernul chinez si cel sud-coreean nu au fost dispuse sa exercite presiuni semnificative asupra Phenianului, recentele negocieri au devenit de fapt discutii bilaterale intre Statele Unite si Coreea de Nord", a spus Jay Lefkowitz.
In cadrul unui acord in sase (Coreea de Sud, Statele Unite, China, Japonia, Rusia), Phenianul a acceptat sa inchida principalul reactor nuclear de la Yongbyon si sa declare toate programele nucleare pana la 31 decembrie 2007, in schimbul unui ajutor echivalent a un milion de tone de energie. In ultimul moment au aparut tensiuni, Phenianul, care intarzie sa-si declarare programele nucleare, acuzand partile semnatare ale acordului ca nu au livrat toate ajutoarele promise.
La inceputul lunii, Statele Unite au acuzat Coreea de Nord ca nu isi respecta angajamentele, subliniind ca este "inca asteptata" o declaratie completa din partea sa cu privire la activitatile nucleare. Phenianul afirma, pe de alta parte, ca a informat Washingtonul cu privire la aceste activitati inca din luna noiembrie.
Statele Unite au amenintat la inceputul lunii ianuarie Phenianul cu repercusiuni economice si politice pentru ca nu a respectat termenul de 31 decembrie.
Coreea de Nord nu va renunta probabil la armamentul nuclear inainte ca George W. Bush sa-si incheie mandatul, in