Fiintele mici au exercitat intotdeauna un farmec aparte, lucru valabil nu doar in cazul copiilor sau animalelor, ci si al plantelor. Iata de ce bonsaii, care au in spate o istorie de aproape 1500 de ani, ne fascineaza, dandu-ne senzatia ca avem grija de un "pui de copac". Dupa ce criterii alegem sa cumparam un bonsai, cum il ingrijim si care este de fapt filozofia ce sta la baza cresterii sanatoase a copacelului, aflati din articolul de mai jos.
Bonsaiul este un copac in miniatura, cu inaltimi ce variaza intre 7 si 60 de cm, insa in unele cazuri poate ajunge pana la 1-1,5 m, in functie de specie. El are toate caracteristicile unui copac obisnuit: creste, face frunze, flori si chiar fructe, singura diferenta fiind ca nu creste in natura, ci intr-un ghiveci.
De fapt, de aici i se si trage numele, din japonezul "bon"=copac si "sai"=vas. Asadar, daca ii oferim lumina, umiditatea si solul de care are nevoie, copacelul se poate dezvolta exact ca fratii lui mai mari din paduri.
Reguli de ingrijire
Nu trebuie sa uitam ca buna dezvoltare a unui bonsai depinde in totalitate de noi, astfel incat trebuie sa avem grija de fiecare detaliu. Cel mai important dintre ele este lumina. Bonsaii se impart in doua categorii: de interior si de exterior, pentru fiecare dintre ele fiind nevoie de adaptarea luminii. Cei de interior trebuie pusi langa fereastra, iar cei de exterior au nevoie de umbra pe timpul verii, conform bonsaiclub.ro.
Temperatura optima pentru dezvoltarea copacelului este intre 18-25 de grade Celsius, asa ca daca aveti un bonsai de exterior, ar fi indicat ca iarna sa il bagati in casa. Are nevoie de umiditate, iar in privinta pamantului pentru ghiveci, alegerea lui depinde de numarul de bonsai pe care il aveti.
Daca vreti unul sau doi, atunci pamantul "normal", luat din padure, va fi suficient. In caz ca