Avocatul Laura Roca, din cadrul Baroului Bucuresti:
Legea include, sub denumirea de intreprindere, urmatoarele structuri legale: societatile comerciale, societatile cooperative, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent si asociatiile familiale.
1. Conditii pentru incadrarea in "randul" intreprinderilor mici si mijlocii
Potrivit dispozitiilor art 3 alin. (1) din Legea nr. 346/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, IMM-urile sunt acele intreprinderi care, in mod obligatoriu, au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250 si care indeplinesc cel putin una dintre urmatoarele doua conditii: realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, conform ultimei situatii financiare aprobate.
In masura in care o intreprindere are un numar mediu anual de salariati de cel mult 249, pentru a fi IMM este suficient sau sa se incadreze:
in plafonul prevazut pentru cifra de afaceri anuala neta (in aceasta situatie nemaiavand importanta care este valoarea activelor totale)
SAU sa se incadreze in plafonul prevazut pentru activele totale (in aceasta situatie nemaiavand importanta care este valoarea cifrei de afaceri anuale nete).In masura in care, insa, intreprinderea are un numar mediu anual de 250 de salariati sau mai mare, indiferent de cifra de afaceri anuala neta si indiferent de valoarea activelor detinute, NU va putea fi incadrata in categoria IMM-urilor.
2. Cum stabilim categoria: microintreprindere, intreprindere mica, mijlocie sau mare
IMM-urile se clasifica in microintreprinderi, intreprinderi mici si intreprinderi mijlocii, folosindu-se o logica similara celei utilizate in modul de definire al intreprinderilor mici si mijlocii.
Potrivit acest