Alinierea preturilor la gaze la productie interna astfel incat acestea sa aiba acelasi pret de comercializare cu cel la care Romania importa ar insemna o crestere cu 43% a pretului pe care populatia in plateste, iar pe cealalta parte ar aduce o dublare a afacerilor principalilor producatori locali Petrom si Romgaz inregistrate din vanzarea gazului natural si, bineinteles, o majorare puternica a profiturilor acestora.
Pretul la productia interna este in acest moment de 180 de dolari pe mia de metri cubi. Gazul pe care Romania il importa a ajuns la un pret de aproape 350 de dolari pe mia de metri cubi. Cu toate acestea, alinierea nu va avea loc anul acesta si nici nu a constituit un element de negociere cu UE, dupa cum a declarat recent fostul negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas.
"In privinta pretului gazelor naturale din productia interna, in Tratatul de Aderare a Romaniei la UE nu este inclus niciun angajament pentru alinierea acestuia la pretul gazelor din import, Tratat care include angajamentul privind aplicarea acquis-ului comunitar", au declarat reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor.
In cadrul negocierilor de aderare, problematica alinierii pretului gazelor naturale din productia interna la nivelul celor din import a fost discutata deoarece, in acea perioada, pretul gazelor nu acoperea integral costurile, fiind astfel distorsionata piata de energie.
"In prezent, situatia este complet diferita, preturile reglementate de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energetic) acoperind integral costurile. Din momentul negocierii si pana in prezent pretul gazului din productia interna a crescut foarte mult, de aproximativ trei ori fata de pretul din momentul negocierii", mai spun reprezentantii MEF. Totodata, oficialii Uniunii Europene nu au spus ca sfarsitul anului 2008 este termenul limita la