E un fapt deja cunoscut: o echipa de specialisti romani, de la BNR si de la Ministerul de Finante, va face prezentari in Europa. Dar nu va fi o "misiune de salvare a leului". Si nu vor fi facute demersuri in marile cancelarii europene. Fiindca nu e niciun pericol ca Romania sa intre intr-o criza economica de proportii. Echipa in cauza are in fata un singur obiectiv: intalniri cu investitori, scopul fiind sustinerea imprumutului in euro pe care il va lansa Ministerul Finantelor in februarie.
De la aceasta realitate si pana la mesajul public ca amintitul imprumut ar fi un paravan pentru ca BNR si Finantele sa trimita in Europa echipe care sa faca lobby pentru leu e o distanta mare. O distanta care cuprinde un mare neadevar. Caci un lobby pentru leu, prin Europa, ar fi o misiune lipsita de sens.
Rata de schimb leu-euro e dictata de piata, in conditii specifice pietei. Sunt vreo 11 indicatori economici care influenteaza rata de schimb pe termen lung. Pe termen scurt, insa, decisiva e confruntarea zilnica intre cererea de valuta acoperita cu lei si oferta de valuta sustinuta de intrarile de euro, dolari si alte monede. Si mai au un rol important miile si miile de participanti la viata pietei valutare, vanzatori si cumparatori, cu interesele lor, cu forta sau cu slabiciunile lor, cu capacitatea sau incapacitatea lor de a "citi" clipa de clipa sensul miscarilor monetare. Niciun fel de lobby nu ar avea cum sa schimbe realitatea pietei.
Exista insa o motivatie solida pentru demersuri ca miscarile din economia romaneasca sa fie corect prezentate. Pentru asa ceva nu e nevoie de paravane. Nu e nevoie de pretexte. Trecem prin momente care impun - in fata paravanelor si nu in spatele
lor - ample dezbateri cu investitorii, atat cei externi, cat si cei interni, pentru ca ei sa nu mai fie derutati nici de simple impresii, adeseori pe langa realitate, nici