Strainii se uita tot mai atent spre piata romaneasca dupa talente manageriale, in conditiile in care expatii domina board-urile bancilor de pe piata locala, iar primele trei banci din piata sunt conduse de straini.
Ultima promovare regionala a fost cea a Mihaelei Bitu, care a preluat operatiunile de creditare ale ING Bank in zece tari. Care sunt atuurile managerilor romani si de ce par ele mai exploatate in afara?
Romanii nu sunt singurii care migreaza in pozitii manageriale in Vest, este de parere Mihaela Bitu (37 de ani), care ocupa de la 1 ianuarie pozitia de regional head of general lending products pentru Europa Centrala si de Est in cadrul ING Bank Olanda, functie din care coordoneaza echipele de creditare ale bancii in zece tari.
"Sunt multi oameni din Europa Centrala si de Est care preiau astfel de pozitii", afirma Bitu, care admite, totusi, ca romanii au ceva deosebit. "Suntem oameni cu multa determinare si entuziasm, mai mult decat colegii nostri din Vest. Suntem inteligenti si am dobandit experienta in domeniile in care activam si am devenit puncte de interes pentru sediile centrale. Pe masura ce trec anii, s-a format si la noi o generatie de manageri care poate fi utila si in tarile-mama ale organizatiilor."
"Bancherul roman nu exista, el este un produs al institutiilor internationale de pe piata, intrucat nu exista bancheri formati la o scoala locala de traditie. Fiecare a imprumutat cate ceva din cultura organizationala a bancii sau a bancilor pentru care a lucrat de-a lungul timpului", explica Bitu, care s-a alaturat celor aproximativ 20 de romani din sediul central al ING Bank, la Amsterdam.
Mihaela Bitu este de parere ca intotdeauna exista un nucleu de oameni valorosi intr-o companie, care nu pot sa ocupe toti pozitii manageriale. In astfel de conditii este normal ca acestia sa faca o schimbare spre o alta or