Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatorul Lidia Barbulescu, a solicitat Ministerului Justitiei, in sedinta de joi, sa predea CSM arhiva SIPA, fostul serviciu secret al ministerului.
Legalitatea si oportunitatea acestui demers sint contestate de catre organizatia SoJust, pe motiv ca majoritatea documentelor din arhiva SIPA sint note informative nesemnate, care ar putea compromite orice magistrat din Romania.
Presedintele CSM si-a motivat solicitarea prin faptul ca in arhiva Serviciului Intern de Protectie Anticoruptie (SIPA) - serviciu desfiintat in mandatul Monicai Macovei - s-ar regasi documente despre traseul profesional al magistratilor, iar CSM este singura institutie care gestioneaza formarea lor profesionala. Unii membri ai CSM s-au aratat sceptici fata de un astfel de demers.
Ei au citat, in acest sens, declaratii ale judecatorului Cristi Danilet, care a fost insarcinat de Monica Macovei, in 2006, impreuna cu seful de atunci al Corpului de Control al ministerului, procurorul Paul Dumitriu, sa studieze si sa inventarieze documentele din arhiva SIPA.
Danilet declara anul trecut ca majoritatea documentelor sint note informative, nesemnate, de genul birfelor colportate pe holurile instantelor, informatii neverificate la vremea respectiva de ofiterii SIPA, care, in cazul in care ar deveni publice, ar fi in masura sa compromita imaginea oricarui magistrat din Romania.
Juristi citati de hotnews.ro sustin ca, potrivit legii, CSM nu poate detine informatii clasificate in custodie.
CSM nu are atributii de Autoritate Desemnata de Securitate (ADS) - potrivit HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania; singurele institutii investite cu pastrarea si gestionarea acestui tip de date sint Ministerul Apararii, Ministerul Inte