Vin, zahăr, mirodenii, fructe şi fantezie
Dacă gusturile în materie de modă, arhitectură, design ambiental ş.a. evoluează, de ce n-ar evolua şi gusturile în materie de băuturi?
Vin, zahăr, mirodenii, fructe şi fantezie
Dacă gusturile în materie de modă, arhitectură, design ambiental ş.a. evoluează, de ce n-ar evolua şi gusturile în materie de băuturi?
Cruşonul este o băutură slab alcoolizată, potrivită atât celor care nu se dau în vânt după alcoolurile tari, cât şi celor cu apetit pentru o băutură mai îndrăzneaţă. Se prepară din vin natural şi fructe, la care se adaugă şi alte arome, cu scopul de a-i îmbogăţi savoarea. Se poate servi rece sau cald, în funcţie de anotimp.
Regula este ca orice cruşon să fie gustos şi uşor, să nu provoace ameţeli. Din acest motiv, se folosesc numai vinuri naturale, obţinute din struguri, şi niciodată cele pe bază de fructe. De asemenea, evitaţi să adăugaţi sifon sau apă minerală. Fructele care intră în compoziţia cruşonului trebuie alese cu mare grijă. Important este să fie proaspete şi coapte, nicidecum lovite sau neaspectuoase, ca pentru orice băutură care să respectă.
IMPORTANT. Nu aveţi nevoie de foarte mult timp pentru a obţine un pahar de cruşon absolut delicios. Înarmaţi-vă totuşi cu răbdare, atenţie şi... pasiune! Dacă doriţi să-l serviţi cald, este necesar să puneţi vinul la încălzit într-un vas. Adăugaţi zahărul, amestecaţi şi fiţi cu băgare de seamă! Nu trebuie să clocotească, imediat ce se formează o spumă albă deasupra se dă la o parte de pe foc. Vinul, o dată clocotit, îşi va pierde din calităţi, mai ales din aromă.
Mirodeniile se vor adăuga în vin de-abia atunci când acesta a fost luat de pe foc. În caz contrar, riscaţi ca băutura să capete un neplăcut gust aspru. La prepararea cruşonului nu se vor folo