"Ministrul de Justitie, in asemenea cazuri, cand e sesizat de presedinte, joaca rolul de notar, are obligatia constitutionala de a nu permite nici Guvernului, nici presedintelui sa greseasca", a spus, sambata, la Realitatea TV, Teodor Melescanu.
"Daca ar fi trimis actele la Parchet, orice avocat le-ar fi putut contesta, iar sarcina ministrului de Justitie este aceea de a verifica daca sunt respectate conditiile de legalitate", a mai adaugat Melescanu.
"In conditiile in care Comisia de la Cotroceni nu mai exista si presedintele isi asuma rolul ei, obligatia mea este de a verifica daca seful statului face o judecata in cunostinta de cauza si nu ia o decizie pe baza unui referat, care contine documente alese de un procuror subiectiv", a mai precizat ministrul Apararii.
"Eu am primit referatele joi, ieri (vineri - n. red.) presedintele a trimis mai multe lazi cu dosare care erau snuruite. Acolo sunt unele fotocopii dupa unele documente din dosare. Presedintele a trimis tot ceea ce a primit, am verificat si referirile la numarul de pagini trimise si sunt in regula.
Azi (sambata - n. red.) am dispus sa fie tinute la loc sigur, in biroul ministrului de Justitie, am avut o discutie pe la ora 11 cu presedintele, facusem verificarea si am ajuns la concluzia ca nu am cum sa le utilizez", a mai spus Melescanu, precizand ca nu a ajuns la el dosarul cauzei.
Ministrul trebuie sa se asigure ca existe un dosar in cauza, ca presedintele l-a vazut si apoi sa il trimita la Parchet. El a mentionat ca, in general, dosarele sunt constituite din interceptari telefonice si transcrierea acestora.
"Seful statului mi-a spus de ce vrea sa pastreze fotocopiile", a spus Melescanu, refuzand sa intre in amanunte. "Ce am primit, asta am trimis, daca nu iti fac trebuinta, da-le inapoi", i-ar fi spus Basescu la telefon ministrului