Samuel Wood este primul medic care a reusit sa cloneze un om utilizand celule prelevate de la o persoana adulta, scrie Libertatea.
Primul embrion obtinut prin clonarea celulelor umane a fost realizat in 2005, dar atunci s-au folosit celule prelevate de la un alt embrion si nu de la o persoana adulta.
Medicul a reusit acum sa creeze prima clona umana de la celule mature. Initiativa e o premiera si datorita faptului ca doctorul s-a clonat chiar pe el.
Woods a folosit celule prelevate din piele cu care s-au fertilizat ovule feminine, asa cum s-a procedat in cazul oii Dolly, clonata in 1996.
Din pacate, noii embrioni obtinuti de Samuel, de marimea unui varf de ac, nu au supravietuit decat cinci zile.
Acest experiment a fost vazut ca un prim pas spre gasirea unor tratamente pentru boli ca Alzheimer sau Parkinson. Insa criticii intuiesc ca descoperirea va provoca un imens scandal pe teme de etica, comenteaza Daily Mail.
Scepticii se tem ca aceasta tehnologie va fi folosita de profitori pentru a clona copii. Ei ii acuza pe cei implicati in proiect ca minimizeaza miracolul nasterii transformandu-l intr-o uzina de piese de schimb.
Cercetatorii de la Stemagen au realizat complicata procedura. Stemagen este o companie din California, specializata in studierea celulelor stem. Doctorul Wood, care este sef executiv la Stemagen, impreuna cu alt coleg au donat celule din piele. Cu aceste celule s-au fertilizat ovulele din care au rezultat cinci embrioni. Se presupune ca cel putin trei dintre embrioni erau clone ale doctorului Wood si ale colegului sau.
Samuel Wood este licentiat in medicina, psihologie, biochimie si biofizica moleculara. El a numit cercetarea drept „o caramida la temelia dezvoltarii viitoarelor tratamente”.
Dar reactiile nu au intarziat sa apara. John Smeaton de l