Ministerul Sanatatii a aprobat fara rezerve toata lista cu E-uri admisa de Uniunea Europeana, desi putea elimina justificat o parte din substantele cu risc pentru sanatatea publica. "Uniunea Europeana nu ne obliga sa admitem toata lista pozitiva, daca aducem argumente in acest sens. Daca vrem sa facem o lista mai restrictiva, UE nu ne opreste.
Puteam ca din cele 314 E-uri sa admitem pe lista noastra pozitiva numai 300", a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
In ciuda faptului ca ultimele rezultate ale programului de evaluare a starii de sanatate au aratat o crestere ingrijoratoare a bolilor cardiovasculare si a diabetului, romanii vor fi nevoiti sa consume in continuare produse cu E-uri periculoase. "De exemplu, a fost admis inca un indulcitor sintetic pe langa cele patru existente (acid sulfam K, ciclamat, zaharina si aspartam).
Este vorba de sucraloza (E955). Consumul produce un stres metabolic si imbolnavirea se produce chiar din strafundurile organismului, adica de la celule. Apar simptome si nu stii pe seama cui sa le pui", a spus prof. dr. Mencinicopschi.
Ultimele modificari legislative au adus aprobarea a inca opt substante cu risc pentru sanatate, desi lista suferise in ultimul timp modificari benefice, prin interzicerea unor substante. Nu toate tarile au acceptat lista pozitiva a UE. Conform prof. dr. Mencinicopschi, Franta a avut taria sa nu admita coloranti chimici de sinteza, chiar daca se aflau pe lista aditivilor considerati siguri de catre UE . "si englezii au interzis folosirea unor E-uri", a mai precizat directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Cercetatorul Anca Telniceanu de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti a declarat ca "au fost scosi de pe lista un colorant si doi conservanti, fiind introdusi doi indulcitori". Ultimul ordin c