Bulgaria a semnat ieri un acord cu Rusia pentru construirea a două reactoare nucleare pe malul Dunării, la 120 de kilometri de Bucureşti. Proiectul este aprig contestat de ecologişti, care susţin că reactoarele vor folosi echipamente ieşite din uz. Putin a mai dat o lovitură: Bulgaria va participa la construcţia conductei de gaze South Stream, proiect care va scoate România din traseul magistralelor energetice europene.
Bulgaria va construi la Belene, pe malul Dunării, vizavi de Turnu Măgurele, o centrală nucleară electrică. Astfel, centrala bulgarilor va fi la o azvârlitură de băţ de Bucureşti.
Bulgaria a semnat ieri acordul cu Atomstroiexport pentru construirea celei de-a doua centrale nucleare de la sud de Dunăre, în ciuda semnelor de întrebare ridicate de mai multe organizaţii ecologiste în privinţa problemelor de mediu. Atomstroiexport, filiala nucleară a gigantului Gazprom, a parafat un contract de inginerie, mentenanţă şi construcţie a două reactoare pe bază de apă presurizată, cu o capacitate instalată de 1.000 MW fiecare.
Rusia este dispusă să finanţeze construcţia a două reactoare la centrala bulgară de la Belene cu un împrumut de 3,8 miliarde de euro, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin. Cei doi preşedinţi au semnat vineri un contract în valoare de 4 miliarde de euro, în baza căruia compania de stat rusă Atomstroiexport va proiecta şi produce reactoarele, la mai mult de un an după ce Bulgaria a selectat firma pentru construirea centralei. Costurile totale vor fi probabil mult mai mari, de circa 6-7 miliarde de euro, iar Rusia este interesată să dezvolte şi în continuare proiectul.
SUSPICIUNI. Temerile legate de construirea acestei centrale vizează faptul că la ridicarea acesteia se vor folosi atât echipamente ruseşti, cât şi europene. Potrivit lui Peter Dimit